top of page

OM FORLAGET PANTANAL

Forlaget Pantanal blev stiftet af Torben Mathiassen i 2023 i forbindelse med udgivelsen af bind 2 til serien 'Jordens klimaramte', som var planlagt til udgivelse senere samme år. Der er altså tale om et temmelig ungt mikroforlag, som oven i købet drives i fritiden ved siden af det ordinære arbejde. Men det bliver bøgerne bestemt ikke ringere af - det understreger blot at forlaget er skabt og drives med udgangspunkt i en passion for litteraturen. 

Forlagets hovedformål er at udgive litteratur, der enten har fokus på vores klima eller på Jordens biodiversitet, da klimafiktionen som genre ofte bliver overset af de mere veletablerede forlag. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er læsere til genren og derfor fortjener klimafiktionen da også en plads i litteraturen på lige linje med de mere populære genrer. 

Klimafiktiongenren er endnu ung og af samme årsag må vi desværre også erkende at salgstallene oftest ikke når helt de samme højder som f.eks. feel-good eller krimigenren. Derfor er Forlaget Pantanal også et medudgiverforlag, hvor forfatteren selv bidrager med hovedparten af finansieringen til sin egen bogudgivelse. Det betyder imidlertid ikke, at vi udgiver alt. Der skal være kvalitet i materialet - ellers er det vores klare overbevisning, at klimafiktionen forbliver en overset genre.

Selv om vi altså har en forkærlighed for klimafiktion, så skal det dog ikke afholde os fra også at udgive anden litteratur, når blot forfatteren har noget helt særligt på hjerte. Noget der rører ved os, som menneske. 

DET FARVERIGE FORLAG

Forlaget Panatanal logo
Forlaget Panatanal logo
Forlaget Panatanal logo
Forlaget Panatanal logo
Forlaget Panatanal logo

Forlaget Pantanal er opkaldt efter verdens største tropiske vådområde af samme navn. Pantanal ligger for størstedelens vedkommende i den vestlige del af Brasilien, men strækker sig også ind i Paraguay og Boliva. Geografisk er Pantanal større end hele England. 

Pantanal har en helt enorm biodiversitet, som ikke ses magen til andre steder i verden. I Pantanal holder jaguaren til i større antal end noget andet sted i Sydamerika. Kaimanerne ses i flere millioner individder og området er bl.a. også hjemsted for den udryddelsestruede Hyacintblå Ara, som udgør logoet for vores forlag. Det er en fugleart med talrige farverige underarter, som symbolet på den mangfoldighed vi gerne vil bringe ind i klimalitteraturen. 

Desværre lider også Pantanal under klimaforandringerne og menneskets grådige udnyttelse af områdets naturlige ressourcer. Kan vi gøre blot lidt flere mennesker opmærksomme på denne fantastiske plet på Jorden, så er en stor del af vores mission lykkedes.

bottom of page